Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 6 iulie 2011

Memorialul Durerii din Sighetul Marmatiei

A fost gândit şi iniţiat încă din 1992 de către preşedinta de la acea dată a Alianţei Civice, Ana Blandiana, şi realizat în următorul deceniu împreună cu Romulus Rusan şi o prestigioasă echipă de istorici, arhitecţi, constructori şi designeri.

În ianuarie 1993, Ana Blandiana a predat proiectul Memorialului la Consiliul Europei. După ce două delegaţii de experţi au vizitat Sighetul, Consiliul Europei a întocmit, în 1995, un studiu-raport şi a luat Memorialul sub egida sa. În 1998 Consiliul Europei aşază Memorialul de la Sighet printre principalele locuri de păstrare a memoriei continentului, alături de Memorialul de la Auschwitz şi Memorialul Păcii din Normandia.

Situat departe de Bucureşti, în extremitatea nordică a României, dar în centrul Europei de Est, Memorialul are ca scop reconstituirea şi păstrarea memoriei unor popoare, în particular a celui român, cărora timp de jumătate de secol li s-a indus în conştiinţă o istorie falsă.

Acest Memorial este in fapt vechea temnita din Sighetul Marmatiei care a martirizat milioane de romani ca si temnitele de la Aiud, Gherla, Pitesti, Suceava, etc. In aceasta temnita a fost inchis si Iuliu Maniu. Este un loc exceptional de interesant. Este un loc unde ca sa rumegi bine tot ce s-a intamplat si toata informatia pe care o gasesti aici, iti trebuie in fapt o zi intreaga.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu